Sa blockam !

Daca intr-o insemnare anterioara impartaseam ingrijorarea cu privire la liberul acces la site-uri intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, acum perspectivele sunt si mai sumbre. Directia catre care atat ISP-istii si proprietarii de site-uri se indreapta devine din ce in ce mai clara. Batalia incepe sa se dea intre cei (ISP) care gazduiesc continut si cei care il cauta (stiati ca cel putin un mare ISP din Romnian, are o politica de conditionare a traficului in alte retele pe baza unui upload/download ratio?). Castigatorii nu sunt inca stabiliti, dar noi coordonate ale problemei incep sa apara, cu consecinte din cele mai subiective.
NY Times a relatat despre disputa dintre Danny Carlton si creatorii celebrei estensii Firefox, AdBlocker. Primul propune nici mai mult nici mai putin decat blocarea accesului la site-uri pentru cei care folosesc Firefox si respectiva extensie. Initiativa pare hilara atata timp cat identificarea se bazeaza pe user agent, usor de evitat.
Ce ne facem insa in momentul in care numarul utilizatorilor plug-in-ului CustomizeGoogle devine semnificativ ? Acest plug-in (vi-l recomand sa il instalati), permite Blocarea ad-urilor contextuale servite de Google. Un numar mare de utilizatori inseamna diminuarea veniturilor, venituri care mentin Goolge in top la acest moment. Daca acesta va intra in jocul interzicerii de plug-in-uri ce au potential sa ii afecteze veniturile, este o chestiune de mai de graba de CAND decat de DACA.
Aceasta combinata cu ISP-stii din ce in ce mai nemultumiti si cu proprietarii de site-uri pusi in fata unor facturi din ce in ce mai mari.
 
Concluzia, putin paranoida dar cu grad mare de confirmare in viitor, este ca "ruperea" Internet-ului, asa cum il stim acum, iese din utopie si se apropie de realitate.
Noi vom fi doar observatori care insa, paradoxal, au facut sa se ajunga aici.
 
n-joy
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)