Web 2.0 De unde ? Din Romania ?

Am incercat sa fac o analiza personala a stadiului in care conceptul web2.0 este intelesWeb 2.0 in romania si/sau implementat in dot ro.
Dupa o verificare a descrierii conceptului
(pe wikipedia) am plecat in cautarea discutiilor in internetul autohton.
((de remarcat ca in versiunea romaneasca a wikipedia nu exista un articol despre web2.0))

Discutii in general fade, ce se pot incadra intr-o concluzie deloc prematura: suntem la ani lumina de intelegerea conceptului daramite de a-l aplica. Micile exceptii nu fac decat sa confirme ca ne lipseste potetnta incadrarii in curentul general global.

Am sa incerc sa expun o teorie proprie legata de web2.0 si motivele pentru care in dot ro orbecaim inca in cautarea solutiilor

 
 
                                        First thing first
web2.0 egal colaborare. Organizata, mai mult sau mai putin, colaborarea strange idei ,discutii si concepte, impreuna indiferent de pozitionarea geografica. Tehnologia este modalitatea si nu scopul colaborarii. Utilizarea ei pleaca de la premiza ca reteaua Internet si nu numai  este platforma de lucru prin care orcine poate sa interactioneze in limita capacitatilor sale.


Colaborare . Interactiune. Global

Trei cuvinte cheie in adoptarea si utilizarea web 2.0. 
Eliminarea tehnologiei din ecuatie este fireasca atata timp cat aceasta se afla la indemana oricui.


Colaborare . Interactiune. Global

Teoria spune ca in domeniul dot ro se pleaca cu un handicap major. Este dat de cultura la care am fost expusi. Cultura in toate formele ei.
Ma voi axa insa doar pe cultura relatiilor si relationarii. Majoritatea celor care tin in mana haturile dot ro au fost formati intr-o cultura in care interactivitatea si comunicarea erau subminate.
Prima individualismul usor de manipulat si canalizat catre activitati pseudo-afiliate.
Fenomen ce nu a suferit modificari majore in ultimii ani.

Peste acestea intervine si gaura majora intre ceea ce stim despre utilizatorii existenti sau potentiali. Exista un derapaj cultural traditional intre generatii pe care evitam sa il  analizam si evident sa il exploatam.

As putea sa ma adaug si lipsa de viziune globala coroborata cu adoptarea negativa a sintagmei build it and they will come adaptata in versiunea romaneasca : daca altii au construit si unii au inceput sa foloseasca pot sa copiez si eu petru a avea ceva succes.

O concluzie intermediara, pentru ca sunt multe de discutat. web 2.0 nu are sanse de implementare pana cand nu vom renunta la individualismul existent ( prost aplicat)  si  vom incepe o adevarata conlucrare. [ de fapt concluzia se refera in general la tot si nu doar la web 2.0]

Micile exceptii trebuie sustinute si integrate intr-un lant ce ar trebui sa unifice o e-societate colaborativa. Acest lucru ar trebui sa se intample relativ repede fara indoieli in ceea ce priveste rata de succes. Altfel vom anihila orice sansa.
Suntem in urma. Mult in urma. Ar trebui sa intelegem si sa actionam.
Fara orgolii si invidii. Oricum, in formula de astazi nimeni nu castiga.
 
 >>>> AD ON 05 aprilie 2007 <<< Interviul pentru iLeo aici  
 
 
 
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)