Vista ?

Fierbere mare ! Windows Vista este pregatit de lansare iar toata lumea discuta despre asta.
Windows Vista In afara de noutatile vizuale si de securitatea, realizate in special pentru utilizatorul mediu care nu are in general habar sa foloseasca mai mult de 20% din resursele Sistemului de Operare (SO), Vista aduce prea putine noutati cu adevarat inovatoare. Din nefericire. La un pret extrem, nejustificat.

Dupa ce am descarcat si rulat tool-ul de verificare (Vista Upgrade Advisor), menit sa iti spuna daca sistemul este compatibil cu noul OS [raspunsul a fost : pot sa il instalez, dar... la limita; vorbin de un sistem nou nout Desktop replacement laptop de la Toshiba cu mult ram/hdd/cpu], am inceput sa ma uit pe net despre capabilitatile Vista.

Concluzia, dupa cateva zile de cautari :

10 Motive pentru care NU merita sa treceti la Vista !

1. Vista are nevoie de o masina destul de puternica pentru a rula decent.
Microsoft recomanda 1Ghz procesor, 1Gb Ram si 128 Pixel Shader compatible video card (pentru Aero) pentru a rula decent. Am uitat 17Gb de HDD pentru instalare ?!?!!!?
Aceasta este configuratia minima dar toate testele spun ca nici nu merita sa deschizi calculatorul daca esti prin jurul acestor valori.

2. Incompatibilitati ale programelor pe care le folosesti
Programe folosite in mod curent nu sunt agreeate de Vista sau ruleaza incredibil de prost. Printre ele, programele de scris DVD-uri sau iTunes. Peste asta orice ruleaza JAVA este kicked out daca AERO este pornit. Oare nu au auzit de compatibilitate ?
3. Vista este nesimtit de scump
Home basic 200$ (in US)
Ultimate 400$ (in US)
4. Hardware audio ? uita !
Microsoft a eliminat complet (cel putin in versiunea de testare) functii audio game related cum ar fi DirectSound 3d si suport pentru sunet 3D accelerat hardware.Jocurile si aplicatiile ce vor veni nu cred sa mai aiba aceasta problema dar cele vechi (ex. Call of Duty 2 sau Max Payne) vor fi jucabile fara sonor (!)
5. Incompatibilitati cu hardware chiar de ultima generatie
6. Jocuri si servicii on-line indisponibile
Jocuri si aplicatii on-line care folosesc PunkBuster care nu se vor mai putea conecta la server. Si nu doar acestea. Pana la primul service pack
7. DRM ca in 1984
Sistemul de Digital Right Management nu prea te lasa sa faci nimic cu continutul presupus (!) protejat. Demn de un urmas al lui Big Brother acesta are grija sa nu lucrezi cu fisiere protejate fara sa platesti drepturi. La revedere mp3-uri facute din cd-urile de colectie !
8. Suport pentru drivers inexistent
Clar ca va mai dura. Sistemul fiind nou si producatorii neobilgati decat de regulile pietei cel mult.Ca si exemplu ATI si Nvidia nu au declarat nimic in aceasta privinta. Prefera sa astepte sau sa lucreze fara se se grabeasca.
9. Aiureli care numai user friendly nu sunt
User Account Control, care presupune sa te ajute prin automatizarea unor functii de configurare, este orice doresti numai userfriendly nu. Pentru orice modificare automata si manuala trebuie sa aprobi prin click-uri pe diverse pop-up-uri.
10. Graba strica treaba
Mai bine asteapta. Sau instaleaza-ti un Linux (recomand UBUNTU). Just for fun!
 
p.s
pana la Aero va recomand urmatoarea interfata Java.
Looking Glass de la SUN (vezi video aici)

n-joy

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)