Nu pentru OLPC! sau cat de ignoranti* pot fi alesii nostri

Ingnoranta coroborata cu prostia si bine condimentata cu habarnarism para sa fie aluatul din care majoritatea alesilor nostri, treziti (sau nu) in parlament pe liste comune, sunt conceputi. Este singura explicatie posibila care reiese analizand faptele si declaratiile date de acestia in problema votarii proiectului de lege prin care se creea premisa intrarii Romaniei in programul OLPC (One laptop per children). Laudabila initiativa
a deputatului liberal Ioan Ghise prevede extinderea programului si la
profesori, astfel ca a primit numele de "Un laptop pentru fiecare elev
si pentru fiecare cadru didactic din Romania" (comentabila introducerea si a cadrelor didactice dar intr-un anumit context are sens). Documentul cu propunerea il gasiti aici.
Pe scurt, initiativa golobala presupune oferirea unui minilaptop dotat cu functionalitati de baza (nu va rula niciodata Doom3 sau World of Warcraft asta e sigur) ce permit utilizatorilor de pana in 18 ani sa se familiarizeze cu lucrul pe calculator, cu cele mai utilizate prograrme. Mai mult sistemul este conceput sa initieze grupuri de lucru si colaboarare, prin capabilitatea de a creea wireless conexiuni la alte echipamente similare, peste care se pot rula programe de genul chat, navigare in internet si cautare de informatii, jocuri logice si de inteligenta sau editoare vizuale (paint like).
Parteneriatul dintre giganti IT si NEW Media vizeaza realizarea unui echipament fiabil care sa fie utilizat indiferent de conditii (este dust proof, are o carcasa cu protectie la socuri, consuma foarte putin curent, se conecteaza la internet prin retele shared wireless), de bariere ligvistice sau culturale (se poate implementa in mai multe limbi indiferent de grafie) si cu costuri de dezvoltare cat mai mici ($valoare de vanzare prin programe guvernamentale fiind de ~140$). Costurle de dezvoltare sunt la acest nivel deoarece se folosesc componente gandite sa fie ieftine si fiabile iar software-ul are la baza Linux.
Respingerea proiectului de lege in Parlamentul Romaniei s-a realizat cu brio ambele camere apasand cu dezinvolt butonul reject, motivatiile fiind absolut jenante din orice punct de vedere. Este absolut clar ca initiativa nu a trecut tocmai din cauza stupiditatii si capacitatii limitate de intelegere ale parlamentariilor nostri care ar fi votat la cel putin 3 maini daca ar fi trebuit sa isi comande respectivele laptop-uri pentru sine.
Cateva citate (preluate de pe www.hotnews.ro unde gasiti un articol pe aceasta tema):
 

 • Am inteles ca aceste lapotopuri sunt de fapt niste jucarioare
  care nu costa 100 de euro ci se mai adauga costuri pe parcurs pentru
  diferite componete si programe la ele. Pe de alta parte cred ca este
  vorba si de o afacere fiind o singura companie care promoveaza aceste
  calculatoare la acest pret.
  Asztalos Ferenc, deputat UDMR

 • A fost o idee generoasa si populista care le-a placut
  tuturor, dar care nu se bazeaza pe o fundamentatie reala. Aceste
  laptopuri sunt niste jucarioare iar elevii nu nu le pot folosi prea
  mult si eficient.
  Lia Olguta Vasilescu, deputat PRM
 •  

  Asa cum am precizat acest echipament doreste sa ofere functionalitati de baza pentru cei care doresc sa faca primii pasi in epoca IT (ceea ce pare SF pentru unii dintre alesi uitand ca traiesc in secolul XXI), si care evident nu au nici fondurile nici motivele pentru a achizitiona un sistem performant.
  Un editor de text, un program de chat, un editor grafic, cateva jocuri, si un browser de web conectat la Internet este suficient in prima faza pentru a starni curiozitatea unei minti tinere si dornice de cunoastere. Acestea coroborate cu o interfata grafica foarte atragatoare si conceputa pentru nivelul basic de cunoastere sunt puncte forte ale sistemului.

  Reactia negativa vine si prin comparatia, evident in necunostinta de cauza, cu sistemele Microsoft care NU exista pe acest minilaptop, totul fiind open-source. Alternativa este laudabil implementata.


  Calculele facute de Ioan Ghise si Adrian Popescu, profesor in cadrul
  Facultatii de calculatoare a Politehnicii Bucuresti, arata ca valoarea
  totala a unui astfel de proiect se ridica la aproximativ 700 de milioane de dolari
  (1,82 miliarde RON) pentru cinci milioane de aparate si infrastructura
  aferenta realizarii conexiunii wireless.

   
  Suma poate parea mare, dar vorbim de un numar extrem de mare de utilizatori care ar putea beneficia de acest instrument in foarte scurt timp. In contextul ratei scazute de informatizare acest gen program ar fi cu adevarat o investitie in viitor cu implicatii benefice pe toate planurile.
   
  Societatea in ansamblu are nevoie de aceasta investitie cat mai urgent posibil intr-o masura direct proportionala cu numarul de parlamentari destepti a caror lipsa o simtim acut.
  Din partea mea sustinerea acestui proiect este totala, chiar daca nu stiu exact cum sa procedez pentru a sustine aceasta cauza care inca nu este pierduta.
   
  Sper ca si altii sa faca la fel. Cat mai multi .

  Interfata aplicatiei si o prezentare a minilaptop-ului.
   

   

   
   
   
   
   
  *Se poate completa dupa preferinte cu : ______, _______, etc 
  Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  *

  Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  (insereaza codul din stanga)